hu_cr_pless.gif

grey-water-patent.jpg

BracSystems video

grey-tank2xq.jpg

Egy másik cég szintén gyárt már egy olyan berendezést, amely szintén a találmányom lebutított változata. Annyival tér el az én találmányomtól, hogy nem tartalmaz sem szűrő, sem pedig fertőtlenítő egységet. Érthetetlen, hogy hogyan engedélyezhetik a forgalomba hozatalát, amikor potenciális veszélyt jelent az egészségre. A márkanevük Eco-play, amely nem túl szerencsés, hiszen egy szlovén gyermek-játszótér terméknek ugyanez a márkaneve. Megnézhető a YouTube-on a következő címen:

http://uk.youtube.com/watch?v=LrrbBGJBBvU

Vagy pedig megnézhető közvetlenül az alábbi YouTube linkre kattintva: (egy ideig víz-zubogás, azután kezdődik a tartalmi rész).

Az itt említett két termék egyike sem teszi lehetővé az opcionális tisztavizes utóöblítést.

 

ORSZÁGH József professzor úr kiváló tudományos szakmai oldala NEM CSUPÁN a vízgazdálkodásról, hanem a teljes ökológiai rendszerről ad átfogó képet, amely merőben eltér a multinacionális cégek által támogatott és mediatizált téveszméktől.  

Mindezidáig ez a leghasznosabb tudományos ismeretterjesztő honlap, amely magyar nyelven elérhető, de más nyelveken sem lehet ilyen alapos,  tudományos igényű honlapot találni. (kivéve ugyanezen oldal francia és más változatait). A professzor úr a szürkevíz felhasználással szemben tudományos alapon előnyben részesíti az "alomszék" megoldást (komposztáló WC, száraz toalett), ami az érvek alapján abszolút indokolt és elfogadható.  A "Vízönellátó" ill. "EauTarcie" weboldal annyira érdekes, hasznos, és mindenekelőtt rendkívül fontos, hogy legszívesebben az egészet idemásolnám, de egyszerűbbnek gondolom közvetlenül megtisztelni a Vízönellátó oldalait. A Francia és a Kanadai zászló között forgó Földgöm ikon alatt azonban a teljes  eredeti francia nyelvű anyag megtalálható, valamint a teljes anyag, mp3 hangfájl formátumban le is tölthető, kb. 5 audió CD-t tölt meg. Itt, a magyar nyelvű oldalon olvasható egy írás is Országh professzor tollából, magyarul.

orszagjozsef.jpg

bocs.jpg

Látogassa meg a bocs.hu oldalt, klikkeljen ide!

A BOCS HU alapítvány web-enciklopédiája elsősorban a kelet-európai civil társadalom, öko, béke, igazságosság, fejlődés és vallási mozgalom épülését kívánja szolgálni. Ennek eszközei egyik irányban a fordítások és nemzetközi információk, másik irányban a kelet-európai szellemi kincsek bemutatása. 

MAFE - Magyar Feltalálók Egyesülete

MSzH - Magyar Szabadalmi Hivatal

aquacyclehangsohe.jpg

Hansgrohe : Újrahasznosított vízforrás

Világszerte egyre inkább erősödő irányzat, hogy a vízzel, mint erőforrással kíméletesen és hatékonyan kell bánni, s e mögött nem csupán a növekvő gazdaságossági és környezetbarát tényezők rejlenek. Több helyen nem elegendő a meglévő vízkapacitás – a rosszul prognosztizált lakosságszám miatt - ahhoz, hogy a megnövekedett népességet elegendő ivóvízzel ellássák. Az ipari felhasználásban az értékes és drága ivóvíz kétszeres hasznosítása már régóta alapkövetelmény.

Növekvő vízigény

Londonban a növekvő vízigényeket a tengervíz sótlanításával próbálják megoldani, és így van ez Hamburgban is. Az Elba menti Hanza városában, a brit fővárossal szemben, a víztakarékosság már évek óta támogatást élvez, nem véletlen, hogy Hamburg az első német nagyváros, ahol a vízvisszaforgató berendezések beépítését anyagilag támogatják. És az sem véletlen, hogy a közelmúltban éppen Németországban hoztak létre egy vízvisszaforgató berendezést (AquaCycle), amely már a nyilvános- és magánszférában is használható. A hasznos berendezést a designtermékeiről és innovatív fejlesztéseiről híres Hansgrohe vállalat negyedik márkája, a Pontos fejlesztette ki, és gyártja azóta is. A fejlesztés középpontjában az állt, hogy a rendszert a legkülönbözőbb igények szerint működtethessék család- és társasházaknál, kollégiumoknál, hoteleknél, valamint ipari üzemeknél, ezért a kínálatban megtalálhatók a napi 900 és a 12500 liter víz közötti újrahasznosítási kapacitással rendelkező berendezések is.

Amikor ilyen mértékű vízhiánnyal küzd a világ, nem elnézhető, hogy a legjobb minőségű ivóvízzel öblítjük le a WC-t, takarítunk, mosunk, vagy a kertet locsoljuk – a háztartásokban naponta és személyenként átlagosan hetven liter vizet használunk el, amelyhez, ha még hozzávesszük az ugyanennyi szennyvizet, óriási pazarlást végzünk. Ugyanez vonatkozik az évről évre magasabb víz- és szennyvízdíjak is, amely a víz intelligens felhasználását gazdaságilag is ésszerűvé teszi. 

A víz újrafelhasználásnak ötlete igen egyszerű: először lezuhanyozunk, azután a tisztított és előkészített vízzel leöblítjük a WC-t, mosunk vagy meglocsoljuk a kertet. Tulajdonképpen ugyanez a működési elve a Pontos által kifejlesztett AquaCycle berendezéseknek a valóságban. Megtisztítják a zuhany- és fürdővizet egy szabadalmaztatott eljárás alapján, amely tisztán biológiai-mechanikai módszeren alapszik vegyi anyagok hozzáadása nélkül. Az így létrejött víz tiszta, higiénikus és felhasználható WC öblítésre, takarításra és viráglocsolásra. Minősége megfelel az EU-irányelveknek, és a szennyes is minőségi károsodás nélkül kimosható benne. Ilyen módon nemcsak a vízzel bánunk takarékosan. A csökkent ivóvíz-felhasználás miatt a víz- és csatornadíjak is alacsonyabbak lesznek.

A rendszer csapadékfüggő esővíz-felhasználással szembeni előnye, hogy egy átlagos fürdés vagy zuhanyozás körülbelül annyi visszaforgatható vizet eredményez, amennyi ténylegesen szükséges a WC-öblítéshez, kertlocsoláshoz, takarításhoz és a mosáshoz.  Az esővíz éppen a száraz nyári hónapokban nem áll rendelkezésünkre, amikor többet zuhanyoznánk és a növényeket is gyakrabban öntöznénk. Az előkészített tiszta vizet viszont bármikor használhatjuk.

Egyszerű kezelhetőség

Az említett szürkevíz előkészítésének alapfeltétele, amelyet az 12056-1-es európai norma fekáliamentes, csekély mértékben piszkos szennyvízként definiál, hogy azt elkülönített csatornahálózatba vezesse.

A WC- és a mosogató szennyvizének elvezetéséhez tehát már a tervezésnél egy különálló vízhálózatot kell előirányozni. 

A zuhany- és fürdővíz szennyvíz vezetékeit kisebb átmérővel és alacsonyabb lejtéssel kell betervezni, hogy kompenzáljuk a szürkevíz jelentősen csökkent sodró hatását. Ezen kiegészítő szerelés költségei egy új építésű ház esetén nem jelentősek: családi házaknál Németországban ez átlagosan 400- 600 €. Meglévő épületeknél ez az elkülönített szerelés csak felújításkor ajánlatos.

„Nem ivóvíz“ felirattal kell ellátni. Ugyanígy kell a csöveket jelölni az üzemi vízvezetékrendszeren belül, legjobb valamilyen színezéssel, hogy meg tudjuk különböztetni az ivóvíz hálózattól. Ott, ahol választhatóan ivóvíz- vagy tisztított víz csatlakozás lehetséges, egy folyamatosan átmosható vezetéket kell beépíteni és nem próbavezetéket, hogy az éppen nem használt vezetékben elkerüljük a pangást. 

A Pontos a berlini Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztette ki azt a többszörösen szabadalmaztatott tisztítási-eljárást, amely a négy fázisban előkészített üzemi vizet higiénikus, csíramentes tisztavízzé alakítja, természetesen az EU-irányelveinek megfelelően. 
 
A víztisztító berendezés alapváltozatát családi- és társasházakra fejlesztették ki és három előregyártott modulból áll, amely nagyobb projekteknél igény szerint bővíthető. A szerelés egyszerű: a helyi építészeti adottságoktól függően a szekrénynagyságú alapváltozat nagyjából két óra alatt beszerelhető. Ehhez hasonlóan a berendezés kezelése is nagyon egyszerű.

Minden fontos információ, az esetlegesen fellépő hibák is, egy kijelzőn jelennek meg. Ellenőrzéseknél a berendezés legfontosabb területeinek helyzetét le lehet kérdezni, mint pl. a teltség vagy a szelepek helyzete. További előnye a berendezésnek, hogy csekély a fenntartási költsége. Az erős műanyag tartály, a pumpák, a vezetékek és az UV-lámpa gondoskodnak a hosszú élettartamról.

Sok helyütt már az építkezés finanszírozásánál kifizetődik a vízvisszaforgató berendezés ökológiai értéke, Németországban a víztakarékos erőforrás használatához az „Ökológia és innováció” elnevezésű program kedvező anyagi támogatást is biztosít.

(forrás: Hansgrohe)     http://www.hansgrohe.hu/p_news.php?n=36

1.           A Föld vízkészleteire vonatkozó körülbelüli adatok:  

Habár a Föld 2/3-át víz borítja, ennek csupán néhány ezreléke ivóvíz minőségű

A Föld vízkészleteinek    97,5 %-a sós tengervíz, 2,5 %-a édesvíz

A 2,5 % édesvízből 1-1 százalék az Északi- és a Déli-Sarkon jéggé fagyva van eltárolva,

tehát a Föld összes vízkészletének csupán fél százaléka folyékony édesvíz.

Azonban ennek a mindössze mintegy fél százaléknak a nagyobbik része, kb. 90%-a földalatti rétegekben található, közvetlenül nem hozzáférhető ivóvíz. Tehát a Föld összes vízkészletének kevesebb mint egy ezreléke földfelszíni édesvíz, azonban ennek földrajzi eloszlása sem megfelelő, nem követi az igényeket. Brazília például gazdag édesvízben, a víz elhelyezkedése azonban nem felel meg a vízfelhasználási földrajzi igények: ahol sok víz van, ott gyér a lakosság, ahol sok lakos van, és nagy a víz iránti lakossági és ipari igény, ott nem áll bőségesen rendelkezésre a víz. Ez a nem megfelelő helyzet vonatkozik a Föld mintegy 80%-ára.

2.           Túlnépesedés és vízhiány

Ma a Föld lakossága kb. 6 milliárd, ebből kb. 1 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. A vízfelhasználásból csupán kb. 2%-ot használunk ivásra, és kb. 15%-ot főzésre: szembetűnő, hogy pusztán a számok alapján mindenkinek kellene, hogy jusson megfelelő minőségű ivóvíz. A jövőre vonatkozó statisztikai előrejelzések pedig kifejezetten ijesztőek: 2025 és 2030 között a Föld lakossága kettő milliárddal több lesz, és eléri a 8 milliárdot, ennek viszont kb. a felének, azaz mintegy 4 milliárdnak nem lesz megfelelő minőségű ivóvize.

A vízfelhasználási igények növekedésére vonatkozó statisztikai előrejelzések rendkívül fenyegetőek. A városiasodás tovább növekszik, és ha nem változtatunk vízfogyasztási szokásainkon, számos nagyvárosban drámai helyzet áll elő. Megtervezett, ésszerűbb vízgazdálkodással el kell érni a fogyasztási szokások megváltoztatását. Erre reális lehetőség van, hiszen a jelenlegi vízpocsékoló életmód számos lehetőséget rejt magában az ésszerűsítésre. A fenti statisztikákban már említésre került, hogy a vízfogyasztás csupán 15%-a kell, hogy ivóvíz minőségű legyen.

3.           Az ivóvízzel működő vízöblítéses WC vízpocsékoló

A háztartási vízfelhasználási, fogyasztási adatok szempontjából fontos, hogy kb. 50%-ot használunk mosásra és mosdásra, és kb. 23-45%-ot használunk WC-öblítésre. A WC-öblítésre jelzett adatok nagyon eltérőek, mert függenek földrajzi, szocio-kulturális tényezőktől, (lakáskörülmények, családi létszám, fogyasztási szokások, stb.)

Nyilvánvaló, hogy WC öblítéshez nem szükséges ivóvíz minőségű vizet használnunk, elegendő csupán megfelelően kezelt és fertőtlenített nem ivóvíz minőségű vizet pocsékolni erre a célra. A vízöblítéses árnyékszéket, vagy ún. angol WC-t kb. 150 éve találták fel, mint neve is jelzi, Angliában. A feltalálása óta eltelt 150 évben az egész világon elterjedt, az angol kategorizáló elnevezést tekintve ("modern convenience", vagy rövidebben, egyszerűen csak "mod-con") "modern háztartási kényelmi berendezés" vált belőle, viszont már régóta egyáltalán nem tekinthető "modern" berendezésnek, hiszen 150 éve semmilyen alapvető változtatást nem történt az eredeti rendszeren, és éppen ezért, szinte feltalálása pillanatától kezdve a környezetvédők vízpocsékoló sajátossága miatt szüntelenül támadják. Számtalan próbálkozás történ ugyan a megváltoztatására, de azon kívül, a WC tartály térfogatát korlátoznák, lényeges áttörés nem történt az alapvető megoldásban, amely ivóvizet használ az öblítésre. A vízhiányos térségekben, mint az USA számos nyugati és déli államában, vagy például Ausztráliában törvényt hoztak arról, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott WC tartály térfogata nem haladhatja meg az 1,6 gallont, (kb. 6 liter), és számos helyi önkormányzat támogatást ad az új előírásoknak megfelelő kisebb térfogatú WC tartályok felszereléséhez, a régi nagyobb térfogatú tartályok helyett.

4.           A "szürkevíz" meghatározása

A mosás és mosdás révén keletkező, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet, az angol (grey [GB], vagy ameriaki írásmód szerint gray water) és német (Grauwasser) nyelvterületen elterjedt szakkifejezés nyomán SZÜRKEVÍZnek nevezik. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minőségét jelöli. A vízhiányos országokban, mint pld. Az USA nyugati és déli száraz, vagy (fél)sivatagos, államaiban és Ausztráliában is, külön "Szürkevíz törvény" rendelkezik arról, hogy mi minősül szürkevíznek, és milyen feltételek mellett engedélyezett a szürkevíz újrahasznosítása. A legszigorúbb a kaliforniai szürkevíz törvény.(honlap címe:

http://www.oasisdesign.net/greywater/law/#california ) A szennyvizek további osztályozására létezik a feketevíz vagy barnavíz elnevezés, amely szilárd hulladékot és fekáliát is tartalmaz, valamint a sárgavíz elnevezés, amely vizeletet tartalmaz. A szürkevíz kb. 1/9-ed annyi szennyezőanyagot tartalmaz, mint a "feketevíz". A törvény szigorú egészségügyi előírása, hogy a szürkevizet csak szűrést és fertőtlenítést követően lehet újrahasznosítani, és csak meghatározott célokra. Mosószert tartalmazó szürkevízzel nem szabad élelmiszernövény öntözni, csupán dísznövényeket. Ha a szürkevíz mosószer szennyezettsége biológiailag nem lebomló mosószer, akkor gátolja a növények fejlődését. Tulajdonképpen a szürkevizet is két különböző kategóriába lehet sorolni, a "sötétszürke" a mosó és mosdóvíz, a "világosszürke" pedig az esővíz. Az esővíz is szürkevíznek minősül, hiszen szennyezheti madár ürülék és madártoll, falevelek, szúnyoglárva, vagy egyéb bogár maradványok. A szürkevíz szűrésből és fertőtlenítésből álló kezelésén kívül, gondot okoz a tárolása is. Már a 60-as évek második felében végeztek kísérleteket Svédországban a szürkevíz felhasználási lehetőségeit kutatva, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szürkevíz kezeletlenül 72 óra alatt mikrobiológiailag olyan szennyezetté válik, annyira elszaporodnak benne a baktériumok, hogy gyakorlatilag feketevíznek minősül (amit mi úgy nevezhetünk, hogy megbüdösödik, megrohad). Éppen ezért, a szürkevíz felhasználhatóságának időkorlátja van, egy-két napnál tovább nem tárolható, mert potenciális egészségügyi veszélyforrás. Az élelmiszerekhez hasonlóan, a szürkevíz is romlandó anyag. Nem szabad 48 óránál tovább tárolni, még szűrést és fertőtlenítést követően sem. A fentebb említett kaliforniai szürkevíz törvény szerint a mosogatóvíz már feketevíznek számít, főleg azért mert zsíros, és szilárd hulladékot is tartalmaz, mint pld. élelmiszer maradék. Kérdéses a mosdókagylóból származó víz minősítése is, mert a borotválkozás és fogmosás útján jóval szennyezettebb mint a fürdő vagy mosóvíz, ezért inkább kerülendő a szürkevízrendszerekben újbóli felhasználása.

Célszerű a "világosszürke" esővizet és a "sötétszürkevizet" elkülönítve tárolni. A világosszürkevíz enyhén szennyezett volta miatt kevés kezelést igényel. Az összegyűjtött esővizet öntözésre, mosásra, felmosásra lehet használni. A sötétszürkevízet viszont más követelmények szerint kell kezelni.

5.           A szürkevizet háztartáson belül kell újra hasznosítani!

A hulladékgazdálkodás alapvető tétele, hogy a hulladék legrövidebb úton történő hasznosítása a leggazdaságosabb és legcélszerűbb megoldás. Ebből kiindulva, a háztartásban keletkezett szürkevizet a háztartáson belül a lehető legegyszerűbb módon, a lehető legrövidebb úton kell hasznosítani, a legszigorúbb egészségügyi előírások szigorú betartása mellett, zárt rendszerben.

A szürkevíz felhasználása a háztartáson belül oldható meg a leghatékonyabban. Amikor szürkevízet használunk WC öblítésre ivóvizet takarítunk meg vele. Ennek megvalósításához alapvetően kettős feladatot kell megoldani, az egyik a szürkevíz tárolása, a másik pedig, a szürkevíz tárolóhelyre juttatása. Az első feladatot egy találmány a következőképpen oldja meg. A kiindulási alap a hagyományos úszóbójás WC tartály. Ha a WC tartály méreteit megnöveljük, magasságát kb. ötszörösére, alapterületét pedig kb. háromszorosára. Az úszóbója fölé nagyobb mennyiségű szürkevizet tölthetünk, és az úszóbója felfelé törekvő mozgását egy akadállyal gátoljuk, akkor egy bizonyos állásnál följebb nem tud jutni, felső állása rögzített magasságban van. A felhajtóerő továbbra is hat rá, de nem tud följebb úszni, mert gátoljuk. Ha nincsen egy öblítéshez elegendő víz a tartályban, akkor viszont leereszkedik. Az úszóbójához erősítünk egy hosszabb rudat, amely az úszóbója fölött áthatol a szürkevízoszlopon, és csatlakozik egy nyitó-záró szelephez. Ha a felső állásából lefelé elmozdul a bója, akkor megnyitja ezt a szelepet, és addig engedi a vizet a tartályba ameddig újra vissza nem tér felső állásába, ugyanúgy mint a hagyományos WC-tartálynál. A tartályba vezetjük a szürkevizet egy csövön keresztül, és a szürkevíz megtöltheti a tartályt, amely akár 200 literes is lehet. A tartály rendelkezik egy túlfolyó csővel, ha több szürkevíz érkezik a tartályba mint amennyit az befogadni képes, a többlet elfolyik a túlfolyócsövön keresztül, akár a WC csészébe, akár közvetlenül a csatornába.

A másik feladat, a szürkevíz bevezetése a szürkevíz tartályba. Erre bármilyen pumpa alkalmas, amely elegendően nagy teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a szürkevizet a szürkevíztartály kb. 2 méter magasan lévő tetejéig felpumpálja. A hagyományos mosógép vízpumpája, amely általában 100 Wattnál nem nagyobb teljesítményű, erre nem képes, legfeljebb 140 cm magasra tudja a vizet felpumpálni. Ezért erre a célra, a hagyományos mosógép szivattyút vagy erősebbre kell cserélni, vagy pedig egy másik erősebb vízpumpával kell felszerelni.

Miért éppen a mosógéppel kell ezt a feladatot elvégeztetni? Több okból is:

1.                        Az első és legfontosabb érv, hogy ne kelljen egy kiegészítő berendezést elhelyezni a fürdőszobában illetve a lakásban. Megoldható a feladat azzal, hogy egy már meglévő háztartási eszköz feladatkörét bővítjük, és alaptevékenységéhez hasonló újabb funkcióval bízzuk meg. A mosógép amúgy is tulajdonképpen vízgazdálkodással foglalkozik, beszívja és adagolja a meghatározott mennyiségű vizet a mosáshoz, öblítéshez, egy előre meghatározott program szerint, vagyis, nagyon pontosan kiszámított vízmennyiségeket adagol, továbbít, azaz gazdálkodik a vízzel.

2.                        A második ok: az automata mosógép eleve rendelkezik egy központi vezérlőegységgel, amelynek feladatköre szabadon bővíthető, tehát rábízható, hogy gazdálkodjon a szürkevízzel is, ami végül is a mosóvíz, és amelyet egyébként is feladata továbbítani a csatornába (legalábbis eddig így dobta ki a mosógép az értékes szürkevizet).

3.                        A harmadik ok: a szürkevíztartály ráépíthető az elöltöltős mosógépre. Ez a fölfelé történő méretnövelés hasonlítható ahhoz, amit a mélyhűtővel egybeépített hűtőgép esetében láthattunk. Jóideje már, hogy a mélyhűtő nem külön háztartási berendezés, hanem a hagyományos hűtőszekrény tetejére ráépítik, így nem foglal külön alapterületet. Ennek példájára, a mosógépre is ráépíthető a szürkevíztartály, így az sem igényel külön alapterületet. A szűrést és fertőtlenítést a szürkevíztartály felső részében lévő szűrő- és fertőtlenítő egység látja el. A szürkevíz beömlőcső alján lévő két szűrő közé szilárd fertőtlenítőszert helyezünk el, amelyen a szürkevíz átfolyik, és elegendő hatóanyagot old ki a fertőtlenítő- ill. illatosítószerből. Ez a fertőtlenítő hasonló a pissoirokba helyezett fertőtlenítő szerekhez, vagy a WC-csésze belső oldalára akasztható kis tartókeretben elhelyezett fertőtlenítőszerhez. Gondot jelenthetne a kád és a WC csésze összekötése a szürkevíztartállyal, de erre egyszerű gumicső is megfelel, hiszen nincsen nagy nyomás a szürkevízvezetékben.

Ezzel az egyszerű megoldással a világ legegyszerűbb szürkevíz gazdálkodó háztartási rendszerét hozzuk létre, amely a legkisebb garzonlakásba is beépíthető és nagy lakóházban egyaránt egyszerűen telepíthető és automatikusan működtethető.

Eddig ilyen egyszerű megoldás még sehol nem született. A korábban említett vízben szegény országokban többféle megoldás létezik a szürkevíz hasznosítására, de mindegyikre jellemző, hogy bonyolult berendezések és felszerelések, és rendkívül költségesek. Az eddig ismert szürkevíz hasznosító rendszerek beépítése az USA-ban például 10.000 és 50.000 dollár közötti összegbe kerül. Olcsóbb, ha a szürkevíz rendszert eleve betervezik a házba és úgy építik meg a házat, drágább, és több munkával jár, ha megépítés után kell átalakítani a házat, a szürkevíz rendszert utólagos beépítésével. Fő jellemzőjük, hogy egy legalább 500 literes tartályba gyűjtik a szürkevizet, derítik, szűrük, fertőtlenítik, külön szivattyúval mozgatják kezelés közben, és utána hasznosítják. Csupán az USA Új-Mexikó államában több mint 100.000 háztartásban használnak szürkevízrendszert. Külön hátrány, hogy ezeket a szürkevíz rendszereket egyenként hatóságilag engedélyeztetni kell, a szigorú egészségügyi előírások miatt.

6.           Szürkevízrendszerek összehasonlítása

A külön kiépített szürkevíz rendszerekkel összehasonlítva, a szürkevíz újrahasznosító mosógép egyszerűbb, gazdaságosabb, sokkal jobban megfelel egy háztartás igényeinek, és nem igényel különösebb karbantartást illetve törődés. A szürkevíz újrahasznosító mosógépet el lehet látni figyelmeztető hang ill. fényjelzővel, amely előre beállítható időközönként figyelmeztet a szűrő ellenőrzésére, tisztítására, és a fertőtlenítőszer pótlására. További előny, hogy egy választógomb segítségével megválaszthatjuk, hogy milyen minőségű szürkevizet vezessen a mosógép a szürkevíztartályba, például az első mosóvizet a választógomb segítségével közvetlenül a csatornába irányíthatjuk. A WC öblítés történhet mechanikus módon is, amikor a szürkevíz WC öblítő szelepét addig tartjuk nyitva, ameddig a szürkevizet folyatni akarjuk. Amennyiben a WC öblítést elektronikus úton automatikusan szeretnénk végrehajtatni, azt rábízhatjuk a mosógép elektronikájára, és a WC öblítés szürkevíz mennyisége, valamint az utóöblítés tisztavíz mennyisége is megválasztható egy másik választógomb segítségével. Külön biztonsági berendezés, hogy a szürkevízzel történő öblítést egy kisebb mennyiségű tisztavizes öblítés is követheti, amelynek vízmennyisége szintén megválasztható. Amennyiben a szürkevízrendszerben nem történik mozgás, illetve a rendszert nem használják kb. 48 órán át, a rendszer megválasztható idő elteltével automatikusan leengedi a szürkevizet, mielőtt a szürkevíz minősége romlana, mielőtt a víz megbüdösödne.

7.           Panellakásokban, vagy egyszintes lakásban ill. házban történő alkalmazás

, 1. nagyon fontos, hogy a találmány szerinti kombinált óriástartály lehetőséget ad a panellakásban lakóknak is erre a víztakarékossági módjára. (én magam is Pesten panellakó vagyok, az ötlet és a találmány is panellakásból kiindulva született).

2. viszont, amíg nem sikerül elérni, hogy a mosógéppel egybeépítsék, addig más megoldást kell találni a szürkevíz tartályba juttatására, konkrétan, külső pumpát kell alkalmazni.

3. egyik legfontosabb alapelvnek tartom, hogy a szürkevizet adott háztartáson belül kell újrahasznosítani, amint a "szürkevizet megtermelő" háztartás szürkevize adott háztartáson kívülre kerül, számos problémát vet fel:

Ha több lakás közös szürkevízrendszert üzemeltet, a találmány fontos előnyeinek egy részét.

a). jelentős kiépítési és üzemeltetési költség, költségmegosztás;

b). üzemeltetési szükséglet és felelősség;

c). a romlandó szürkevíz többletkezeléséből adódó időeltolódás (a keletkezésétől számított legrövidebb időn belül, és helyileg legközelebb újrafelhasználni a szürkevizet, a 48 órás időkorlát miatt).

d). nehezebben kezelhető higiéniai rendszer

e). tulajdonviszonyok - kié a szürkevíz, ki mennyit termel és fogyaszt

f). individualizmus — nem szívesen használjuk (ismeretlen, vagy ismert) szomszéd fürdővizét.

 

Az esővízre ez nem vonatkozik, az esővíz több szempontbol máshogyan, ill. könnyebben kezelthető, azt célszerű közös "világosszürke" rendszerben üzemeltetni, ott a fenti problémák máshogyan jelentkeznek.

 

8.           Biztonsági óvintézkedések, megoldások és berendezések:

Egyesek aggodalmukat fejezték ki a veszélyes szürkevíz háztartási elkalmazásával kapcsolatban. Mint korábban említésre került, a szürkevíz kezeletlenül három nap elteltével veszélyes anyaggá válik, amely telítődik baktériumokkal és az egészségre veszélyt jelent. A veszély elkerülésére és kiküszöbölésére a következő megoldások szolgálnak:

1.     szűrés és fertőtlenítés.

2.     a szürkevíztartály előre meghatározható idő elteltével automatikusan leengedi a szürkevizet, mielőtt a szürkevíz minősége romlana.

3.     figyelmeztető fény- és hangjelzés a szűrők és a fertőtlenítőszer ellenőrzésére.

4.     túlfolyócső, amelynek átmérőre nagyobb mint a szürkevíz beömlőcső átmérője, és amely túlfolyócső a szűrő- és fertőtlenítőházzal is össze van kötve, hogy a szűrő eltömődése esetén a szürkevíz a túlfolyócsőn keresztel távozhasson.

5.     a szürkevíztartályba engedhető szürkevíz minőségének megválasztási lehetősége

6.     meghatározható mennyiségű tisztavízzel történő utóöblítés

7.     teljesen zárt rendszer.

Ezek a biztonsági intézkedések a rendszert biztonságosság teszik, amely alkalmas a mindennapi használatra. Ez a rendszer nem veszélyesebb mint a vasaló, vagy a gáztűzhelym vagy a gázkonvektor. A villanyvasaló és a tűzhely használatát is megtanultuk, és tudjuk, hogyan kell bánni velük, hogy ne legyenek veszélyesek. Az élelmiszer is romlandó, az is megromolhat, de tudjuk, hogy hogyan kell tárolni a romlandó élelmiszert, és nem tekintjük veszélyes anyagnak.

Akadnak olyan emberek is, akik eddig is takarékoskodtak valamilyen szürkevíz újrahasznosítási módszer révén a vízzel, például nem engedték le a fürdővizet, és onnan vödörrel hordták a vizet a WC öblítéséhez, vagy például a mosógép öblítővizét vödörbe felfogják, és azzal mosnak fel. Ez valóban tiszteletre méltó igyekezet, hiszen ezek az emberek törődnek a víztakarékossággal, és képesek külön sok munkával íly módon spórolni a vízzel. Ez azonban valóban veszélyes lehet, hiszen az így újrahasznosított szürkevíz kezeletlen, nincsen fertőtlenítve, és baktériumokat terjeszthet. A "vödrözés" automatizálására született a szürkevíz újrahasznosító mosógép, amely teljesen automatikusan, zárt rendszerben működik, és csupán minimális odafigyelést és gondozást igényel. Ez a megoldás joggal tekinthető "modern háztartási kényelmi berendezésnek".

Japánban létezik valamelyest hasonló megoldás, ott már használnak olyan mosógépet, amelyik a fürdővizet beszivattyúzza a mosógépbe, és az első mosás ezzel a használt fürdővízzel történik.

9.           A szürkevíznek értéke van, amely megegyezik a helyettesített ivóvíz árával

A szürkevíz értéke megegyezik annak az ivóvíznek az értékével, amelyet helyettesít. Ha 6 liter szürkevízzel 6 liter ivóvizet helyettesítünk, a hat liter ivóvíz árát megspóroljuk. A szürkevíz is ivóvíz volt, amelyért egyszer fizetnünk kell, — vízdíjat és csatornadíjat —, de mielőtt a mosóvizet az első használat (mosás) után kidobnánk, még egyszer felhasználhatjuk. A megvásárolt ivóvíznek egyszer jó hasznát vesszük mosdáshoz vagy mosáshoz, de ha már egyszer ott van a háztartásunkban, mint szürkevíz, megteszi még azt a szívességet nekünk, hogy leöblíti a WC-nket is, elvégzi a piszkos munkát, ugyanolyan jól, mintha ivóvíz minőségű tisztavízzel öblítenénk le a piszkunkat. Aminek értéke van, és hasznosítható: NE DOBJUK KI, HANEM HASZNOSÍTSUK !!! Persze ha valaki pocsékolni akar, akár a méregdrága Perrier ásványvizet is használhatja erre a célra, mégis azt hiszen, az átlagember szívesen veszi, ha lehetőséget kap a spórolásra, és él is vele, ha nem kell túlságosan sokat tenni érte, különösen, ha ez a spórolás nem jelenti a fogyasztásának korlátozását.

Bolond ember az, aki az értéket kidobja. Aki a szürkevizet kidobja, nem biztos, hogy bolond, csupán még nem tudja, hogy a szürkevíznek a tisztavíz értékével megegyező értéke van. Most, hogy már tudjuk, hogy a szürkevíznek milyen értéke van: NE DOBJUK KI, HANEM HASZNOSÍTSUK !!!

10.     Az esővíz, mint világosszürkevíz újrahasznosítása:

Az esővíz alig tartalmaz szennyezőanyagot, és ezért sokkal kevesebb kezelést (szűrést, fertőtlenítést) igényel, tovább eltartható és több mindenre lehet hasznosítani. Az esővizet kezelés után közvetlenül a tetőtérben külön óriástartályban lehet tárolni, és külön (gumicső, vagy PVC-cső) vezetéken bevezethető a háztartásba. Kerti, mezőgazdasági öntözésre az esővízzel kezeletlenül is használható, élelmiszernövények öntözésére is. Autómosásra is kiválóan alkalmas. Bevezethető a szürkevizet újrahasznosító mosógépbe, amely egyúttal újra megszűri és fertőtleníti is. Kezelt esővíz közvetlenül a mosógép mosóterébe is vezethető, lehet mosóvíznek is használni, amely azután mosóvízként a sötétszürkevíz tartályba kerül, ezzel a megoldással kétszer is újrahasznosítjuk a szürkevizet.

Az itt leírt megoldásnak a szemléltetésére kiválóan alkalmas az ezen a honlapon

( www.grey-water.hu ) megtekinthető egyperces rajzfilm, amely Internet Explorer alatt nyitható meg. A rajzfilm szabadon letölthető jobb-klikkel, és szabadon felhasználható.

11.     A szürkevíz újrahasznosítás fő előnyei:

1. A víz és csatornadíj mintegy harmadának megtakarítása.

2. Kb. harmadával csökkentett szennyvíz kibocsátás. Ez egybeesik az uniós előírások törekvéseivel, amelyek előírják, hogy meghatározott időn belül mennyivel kell csökkenteni a kezeletlenül, tisztítás nélkül kibocsátott szennyvíz mennyiségét. A jelen megoldás önmagában HARMADÁVAL csökkenti a szennyvíz kibocsátást.

3. Az ivóvíz fogyasztás mintegy HARMADÁNAK megtakarítása, csupán ésszerű gazdálkodással, mindenféle fogyasztáskorlátozás nélkül.

4. Óriási fejlődés az egyén és a társadalom szempontjából egyaránt, hogy az egyén megtanúlhat önmaga gazdálkodni a vízzel és a szennyvízzel, aktívan részt vehet a környezetvédelemben, és ebben saját maga anyagilag és erkölcsileg is érdekelt, és ez nem elhanyagolandó módon pontosan egybeesik a társadalmi célkitűzésekkel, a társadalmi érdekkel is. Az egyén saját hasznára vesz részt a környezetgazdálkodásban, a társadalom hasznára.

 

 

12.     Más ivóvíz előállítási és egyéb víztakarékossági megoldások nem versenytársai a szürkevíz újrahasznosításnak, hanem egyenrangú víztakarékossági megoldások, amelyek egymást kiegészítik.

Sokan foglalkoznak manapság víztisztítási megoldásokkal, ivóvíz előállító megoldásokkal, de ezek nem vetélytársai a szürkevíz újrahasznosítási megoldásoknak. Mindkét irányvonalnak megvan a jogosultsága, és a maga területe. Víztisztításra, ivóvíz előállításra inkább ott van szükség, ahol fejletlen, hiányos, vagy valamilyen katasztrófa miatt sérült az infrastruktúra, míg a szürkevíz újrahasznosításra főképpen ott van szükség, ahol fejlett az infrastruktúra, de vagy nem foglalkoznak konkrét vízgazdálkodással, vagy pedig túlságosan komplikált vízgazdálkodási megoldásokat alkalmaznak. Számos országban, mint például Aruba, Hawai, Kréta, Kanári szigeteken, ill. szinte valamennyi kisebb szigeten, vagy a Mediterrán térségben és a Közel-Keleten, tengervíz lepárlással nyernek ivóvizet. Számos tengervíz lepárló szövetség létezik, valamennyi térségnek megvan a maga tengervíz lepárló szövetsége, akik szüntelenül azt vizsgálják hogyan lehetne a vízzel jobban gazdálkodni. Ezenkívül külön törvényeket is hoztak a tengervíz lepárlás szabályozására (példa: "U.S. Public Law 104-298, Water Desalination Act of 1996 - amelyet Clinton elnök 1996. október 11-én írt alá:" amelyet, és amely megtekinthető: ) Dollár millókat költenek csupán a tengervízlepárlás kutatására, az Interneten sokat találni, de utólag nem közlik, milyen eredményt hozott (példa: "Congress considers up to $3.3 million for water desalination research and development" http://www.uswaternews.com/archives/arcpolicy/8concon9.html) A világban többszáz (!!!) szervezet foglalkozik a vízellátás rendkívül sokrétű és összetett problémájával, számtalan profit orientált és nem profit orientált, kormányzati, és nem-kormányzati vízgazdálkodási szervezet működik, számos közülük az adófizetők pénzéből fenntartott kutató intézet, állami és nemzetközi pénzekből fenntartott vízgazdálkodási szervezet. Egymást érik nemzetközi konferenciáik, amelyről azután drága kiadványokat publikálnak (példa: "Guidelines for Integrated Water Management", 184 oldal, rendkívül sok adattal és hasznos információval, pdf formátum. Ezek az adatok is azt igazolják, hogy mennyire fontos a vízgazdálkodás égető problémája. :

 

Ökrös Pál

Vízgazdálkodási szakemberek szerint a túlnépesedés és az édesvíz készletek szűkössége, egyenlőtlen eloszlása miatt az elkövetkező évtizedekben a Föld egyes régióiban háborúk is kitörhetnek az ivóvíz birtoklásáért. A vízfelhasználási igények növekedésére vonatkozó statisztikai előrejelzések rendkívül fenyegetőek. A városiasodás tovább növekszik, és ha nem változtatunk vízfogyasztási szokásainkon, számos nagyvárosban drámai helyzet áll elő. Megtervezett, ésszerűbb vízgazdálkodással el kell érni a fogyasztási szokások megváltoztatását.

Erre reális lehetőség van, hiszen a jelenlegi vízpocsékoló életmód számos lehetőséget rejt magában az ésszerűsítésre, ugyanis a háztartás vízfogyasztásának csupán 15%-a kell, hogy ivóvíz minőségű legyen. Mosásra, WC öblítésre használhatnánk esővizet, vagy már egyszer felhasznált, kevésbé szennyezett, ún. "szürkevizet" is.

Az USA-ban, Japánban, Németországban és a Skandináv országokban a lakosság ismeri és használja a háztartásban keletkező szürkevíz másodlagos hasznosítását, ennek feltételeit törvényben szabályozzák. A szürkevizet szűrik, fertőtlenítik, nagy tartályokban összegyűjtik, külön szivattyúval, elkülönített vízhálózatban mozgatják és a biológiai romlás miatt 48 órán belül felhasználják. Egy ilyen bonyolult rendszer kiépítése család házanként tízezer, utólagos kiépítés esetén ötvenezer dollárba is belekerülhet.

Magyar viszonyok között mindeddig reménytelennek tűnt a víztakarékosságnak ez az ésszerű, ám költséges módja. Egy magyar szabadalom jóvoltából azonban minden háztartás számára elérhetővé válhat a pénztárca és környezetbarát vízgazdálkodás.

A találmány kiinduló gondolatát képező takarékossági törekvés mindig is jellemezte a háziasszonyokat, amikor például nem engedték ki a kádból a fürdővizet, a mosógépből az öblítővizet, hanem vödrökben felfogva félretették. S azzal mosták fel a kövezetet, öntötték le a WC-t. Ez a módszer azonban kezeletlen szürkevízzel nem higiénikus, a szürkevíz romlandó, és baktériumokat terjeszthet. A vödrözés automatizálására született a szürkevizet újrahasznosító mosógép ötlete. Az elöl töltős mosógéppel egybeépített 60-200 literes műanyag, vagy fémtartályba az eddigi szivattyúnál erősebb vízszivattyú továbbítja a mosásnál, illetve a mosdásnál keletkezett szürkevizet szűrés és fertőtlenítés közbeiktatásával. A víz a tartályból egyszerűen gravitációs úton, vagy elektronikusan vezérelt szelepen keresztül jut el az WC-hez, zárt rendszerben.

— A szürkevíz háztartási hasznosításához kettős feladatot kellett megoldani- magyarázza Ökrös Pál. - Az egyik a szürkevíz tárolása, a másik pedig, a szürkevíz tároló helyre juttatása. Az első feladatot első találmányom a következőképpen oldja meg: A hagyományos úszóbójás WC tartályból kiindulva, a WC tartály méreteit megnöveljük, magasságát kb. ötszörösére, alapterületét pedig kb. háromszorosára. Az úszóbója fölé nagyobb mennyiségű szürkevizet tölthetünk, az úszóbója fölfelé törekvő mozgását akadállyal gátoljuk. Bizonyos állásnál följebb nem juthat, felső állása rögzített magasságban van. A felhajtóerő továbbra is hat rá, de följebb úszását gátoljuk. Ha nincsen egy öblítéshez elegendő víz a tartályban, a bója leereszkedik. Az úszóbójához hosszabb rudat erősítünk, amely áthatol a bója fölötti szürkevízoszlopon, és a nyitó-záró szelephez csatlakozik. Felső állásából lefelé elmozdulva, a bója megnyitja a szelepet, és addig engedi a vizet a tartályba ameddig újra felső állásába nem kerül, a hagyományos WC-tartály működéséhez hasolóan. A tartály rendelkezik túlfolyó csővel, ha több szürkevíz érkezik a tartályba mint amennyit az befogadni képes, a többlet ezen keresztül folyhat el a WC csészébe, vagy közvetlenül a csatornába.

A másik feladat, a szürkevíz eljuttatása a szürkevíz tartályba. Erre bármilyen pumpa alkalmas, amely képes a szürkevizet a tartály kb. 2 méter magasan lévő tetejéig felpumpálni. A hagyományos mosógép 100 W-nál nem nagyobb teljesítményű vízpumpája erre nem képes, legfeljebb 140 cm magasra tudja a vizet felnyomni. Ezért erre a célra, a mosógép szivattyút vagy erősebbre kell cserélni, vagy eleve gyárilag erősebb vízpumpával kell felszerelni.

Felmerül a kérdés, miért éppen a mosógéppel kell a víz mozgatását elvégeztetni? Több okból is.

Első és legfontosabb érv: Ne kelljen külön berendezést elhelyezni a fürdőszobában, ill. a lakásban. A feladat megoldható azáltal, hogy már meglévő háztartási eszköz feladatkörét bővítjük, újabb, alaptevékenységéhez hasonló feladattal látjuk el. A mosógép amúgy is vízgazdálkodással foglalkozik, beszívja és adagolja a vizet mosáshoz, öblítéshez, egy előre meghatározott program szerint, nagyon pontosan kiszámított vízmennyiségekkel gazdálkodik. 

Második ok: a mosógép eleve rendelkezik központi vezérlőegységgel, amelynek feladatköre szabadon bővíthető, rábízható, hogy a szürkevízzel is gazdálkodjon.

Harmadik ok: a szürkevíztartály ráépíthető az elöltöltős mosógépre, hasonlóan a hűtőgépek mélyhűtő egységéhez, így nem foglal külön alapterületet. A szűrést és fertőtlenítést a szürkevíztartály felső részében lévő szűrő- és fertőtlenítő egység végzi. A szürkevíz beömlőcső alján lévő két szűrő közé helyezett szilárd fertőtlenítőszeren átfolyó szürkevíz elegendő hatóanyagot old ki az illatosító fertőtlenítőszerből. Ez a fertőtlenítő hasonló a férfi vécékben a pissoirba helyezett szilárd fertőtlenítőszerekhez, vagy a WC-csésze belső oldalára akasztható, kis tartókeretben elhelyezett fertőtlenítőszerhez. A kád és a WC-csésze összekötése a szürkevíztartállyal egyszerű gumicsővel megoldható.

— Ezzel a megoldással a világ legegyszerűbb szürkevíz gazdálkodó háztartási rendszere hozható létre. Mikor vásárolhatunk ilyen mosógépeket?

— Sajnos egyelőre sehol, még nem gyártják.